Smart TV operativsystem

Varje Smart TV har sitt eget operativsystem (Smart TV-plattform). Detta kan jämföras med en bärbar dator eller en dator som kräver grundläggande programvara (till exempel Windows) för att fungera korrekt.
Tizen 5.5 / Samsung foto

Beroende på märket på TV-apparater kan du välja flera operativsystem som kör Smart TV:

Samsung-Tizen LG-webOS Panasonic – min startskärm (tidigare Firefox OS)

Sony*, Sharp, Tcl, Philips * * – Android

  • Sony-Linux (billigare modeller)
  • * Philips-Saphi – (billigare modeller)
    LG webOS 5.0 / Foto av LG

Var och en av dessa system fungerar på samma sätt, och skillnaderna är mestadels i den grafiska klädseln. Logga in på detta system från fjärrkontrollen leder oss till en separat meny på TV-skärmen. Då har vi en skärm till vårt förfogande där olika applikationer, webbsökning och ytterligare alternativ finns tillgängliga.

År 2020 suddas gränserna mellan operativsystemen hos de största tillverkarna. Det betyder att oavsett vilket operativsystem (och därför TV-märket) vi väljer har vi de viktigaste verktygen till vårt förfogande – webbläsaren och de mest populära Smart TV-programmen.

Vad erbjuder smarta TV-apparater? Nedan hittar du de främsta fördelarna med att ha en smart TV:

  1. Bläddra på webben på en stor TV-skärm för att se på Streamtajm som du kan läsa om här. TV-apparater med operativsystem (Android, webOS, Tizen, min Startskärm och andra proprietära plattformar av tillverkare – Saphi) låter dig använda nästan vilken webbplats som helst på TV-skärmen.